NEDERLAND - Inmiddels zitten er tienduizenden Nederlanders in verband met de corona-maatregelen thuis achter een schermpje om zo goed mogelijk het werk te kunnen volbrengen. Hierbij is het raadzaam om goed op de houding te letten want nek- en rugklachten zijn zo ontstaan. Gelukkig zijn er wat dat betreft duidelijke richtlijnen, zo meldt ook het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


De juiste houding
Het allerbelangrijkste is natuurlijk de houding achter je scherm. Het is zaak om op een stevige stoel te zitten waarbij beide voeten op de grond staan en men rechtop zit. Zorg hierbij dat je gezicht recht voor het scherm zit met een afstand van 40 tot 50 centimeter. Vaak ziet men, zeker met een laptop of tablet, dat deze plat op tafel ligt waarbij men het hoofd schuin naar beneden houdt. Dit kan op den duur voor behoorlijke nekklachten zorgen dus probeer ook een laptop dusdanig te installeren dat men recht vooruit kijkt.

Uren achter scherm
Er wordt geadviseerd om intensief gebruik met scherm/toetsenbord en/of muis te beperken tot vier uur per dag.
LET OP: Dit gaat om intensief gebruik en betekent niet dat je maar 4 uur per dag achter het scherm mag zitten. Een regelmatige micropauze van twintig tot dertig seconden kan hierbij al enorm helpen. Sowieso is het erg belangrijk om elk half uur even twee minuten op te staan. Dit kan bijvoorbeeld als je aan het telefoneren bent.

Stretchen
Uiteraard is stretchen sowieso belangrijk. Dit kan men doen door regelmatig de benen te strekken terwijl men zit, het hoofd te kantelen of de schouders op te halen (letterlijk, dus niet figuurlijk)

Sociaal
Aangezien we sociale wezens zijn is het belangrijk om ook af en toe een gezicht te zien van bijvoorbeeld een collega. Wissel daarom ook eens af door een videogesprek in plaats van een telefoongesprek te voeren.

Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk om vooral heel goed te luisteren naar je lichaam, en vooral niets te forceren bij beginnende klachten.

Kijk hier voor de praktische tips van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.