KATWIJK - Donderdagavond 21 juli ontving de nietsvermoedende Blondi van der Woude, uit handen van burgemeester Cornelis Visser, de Erepenning van de gemeente Katwijk. Zij ontvangt de penning als blijk van waardering voor haar inzet voor Katwijk.


Blondi zet zich al tientallen jaren in voor de Katwijkse jeugd. Zij heeft 47 jaar in het onderwijs gewerkt. Eerst als leerkracht en later als directeur van de Christelijke Opleidingsschool. Culturele vorming van haar leerlingen, geschiedenis levend houden en aandacht voor de mensen om haar heen, zijn heel belangrijk voor de oud-directrice.

Burgemeester Cornelis Visser: ‘Wie goed doet, goed ontmoet. Blondi stond en staat voor iedereen klaar. Ze neemt initiatieven en zo heeft zij, samen met anderen, veel voor de Katwijkse samenleving voor elkaar gekregen’.

Schoolkunstcommissie

Om de Katwijkse jeugd meer in contact te laten komen met cultuur heeft Blondi het initiatief genomen om een schoolkunstcommissie op te richten. De scholen, het Welzijnskwartier, de gemeente en culturele instellingen (zoals onder andere musea, muziekverenigingen en toneelverenigingen) werken samen om te zorgen dat ieder kind in onze gemeente, tijdens de basisschoolleeftijd, minstens één keer per jaar een museum kan bezoeken en naar een voorstelling kan gaan. Op jonge leeftijd kennis maken met cultuur levert een waardevolle bijdrage aan de algemene ontwikkeling.

Engelandvaardersmonument

Blondi vindt het belangrijk om leerlingen mee te geven wat de impact van de Tweede Oorlog is geweest en welke offers zijn gebracht voor onze bevrijding. Lessen over de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de geschiedenis van de Engelandvaarders die vanuit Katwijk vertrokken, in het bijzonder. Zo was zij ook betrokken bij de realisatie van het monument De Engelandvaarders. Samen met leerlingen maakte ze de documentaire "De laatste Engelandvaarder". Omroep West heeft deze documentaire uitgezonden.

Kop koffie

Eenzaamheid onder ouderen is een onderwerp dat veel in de belangstelling staat. Blondi gaat regelmatig langs bij ouderen, om een kopje koffie te drinken en te luisteren naar hun verhalen over het Katwijk van vroeger.