Mostert wil af van het beeld dat Katwijk niet zou willen bouwen. “Wij willen niets liever dan snel bouwen, maar niet alleen snel, maar ook betaalbaar. In de regio is afgesproken dat er 25 procent sociale woningbouw moet komen, 20% woningbouw voor middeninkomens en dan blijft er nog 55 procent ruimte voor hele dure huizen. Het Rijksvastgoedbedrijf geeft aan dat die gemaakte afspraken niet uitgevoerd kunnen worden, omdat ze een hoge grondprijs moeten vragen. Hierdoor kunnen ontwikkelaars minder betaalbare woningen aanbieden dan is afgesproken, omdat zij die betaalde grondprijs immers terug moeten verdienen. Dit zou betekenen dat er meer dan 600 betaalbare woningen minder kunnen worden gebouwd dan is afgesproken. En dat terwijl we weten dat leraren, politieagenten, verpleegkundigen en andere mensen uit de middenklasse grote moeite hebben om een betaalbare woning te vinden.” Het NVM sloeg hier in januari nog alarm over en sprak van woningnood. Ook werd becijferd dat mensen met een middeninkomen 90 procent van de koopwoningen niet kunnen betalen.
Mostert: “Het Rijksvastgoedbedrijf geeft aan de grondprijs niet te kunnen of mogen verlagen. Tegelijkertijd zijn er echt meer betaalbare woningen nodig. Daar wordt door de ministers en in de Tweede Kamer ook continu op gehamerd: iedereen wil snel bouwen én meer betaalbare woningen. Afgelopen vrijdag hebben we met het Rijksvastgoedbedrijf gesproken over hoe we uit deze impasse kunnen komen. En we zijn tot een potentiële oplossing gekomen: Katwijk is daarom bereid bovenop de geplande 5.000 woningen zo’n 600 woningen extra te bouwen voor de regio, specifiek voor middeninkomens. Dan heeft het RVB de door hen gewenste grondopbrengst, wij de benodigde huizen voor de middeninkomens en het Rijk ziet nog eens 600 extra woningen in de statistieken terug.”
Op 10 februari moet er een akkoord liggen, heeft minister Van Veldhoven laten weten. Mostert: “Van mijn kant doe ik er alles aan om een overeenkomst te sluiten. Het probleem van de betaalbare woningen hebben we hiermee hopelijk opgelost, het enige andere waar we nu nog naar kijken zijn een aantal zaken in het concept-akkoord dat nu voorligt die staatsrechtelijk, privaatrechtelijk of plantechnisch niet toegestaan zijn. Zo zijn er in Katwijk natuurlijk inwoners en bedrijven die huizen willen bouwen of bedrijven willen uitbreiden. In het concept-akkoord staat echter dat daar geen toestemming voor mag worden gegeven tot de woonbestemming voor locatie Valkenburg onherroepelijk is vastgesteld. Wettelijke procedures daarvoor kunnen wel jaren duren. Tot die tijd kunnen inwoners en bedrijven zoals het nu geformuleerd staat dus niets bouwen. Dat kan natuurlijk niet. Ook staat in het concept-akkoord dat Katwijk geen uitstel van termijnen en mijlpalen is toegestaan, zoals het vaststellen van het stedenbouwkundig plan, dat door het Rijksvastgoedbedrijf wordt opgesteld. Of zij dat tijdig af hebben ligt echter buiten de invloedssfeer van Katwijk.”
Mostert: “Zodra dit soort technische haken en ogen er uit zijn gehaald kunnen we eindelijk tekenen en van start met de ontwikkeling van het gebied. Liever vandaag dan morgen!”