KATWIJK - In de week van Lezen en Schrijven is extra aandacht gegeven aan het belang van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Om werkgevers en organisaties te helpen met het herkennen van mensen die laaggeletterd zijn, werden in deze week 3 workshops georganiseerd. Monique Kromhout van digiTaalhuis Katwijk nam de deelnemers mee in de wereld van laaggeletterden.
De workshop startte met het spelen van een escaperoom. Door het spelen van een escaperoom voelden de deelnemers hoe het is om vast te lopen in taal. Ook ervaarden een deel van de deelnemers frustratie door de reactie als ze om hulp of hints vroegen. Iets waar dagelijks 2.5 miljoen Nederlanders mee te maken hebben. Na deze ervaring besprak Monique Kromhout met de deelnemers de signalen van laaggeletterdheid en werden praktijkvoorbeelden gedeeld. Wat kun je nu doen als je vermoedt dat iemand niet goed kan lezen en schrijven? En waar kunnen mensen naartoe als ze er iets aan willen doen? En hoe worden mensen ondersteund? Al deze, en nog veel meer vragen werden beantwoord in de workshop.
Schaamte en onwetendheid
Belangrijkste conclusie is dat de schaamte en de onwetendheid van het niet kunnen lezen of schrijven eraf moet. Door gewoon te vragen of mensen begrijpen wat er staat en het gesprek er over aan te gaan. En door te weten dat het niet betekent dat je een opleiding moet volgen als je hulp vraagt. Je kunt gewoon aangeven wat jij wilt leren. Zo vertelde Monique Kromhout over een meneer die eerder bij het Taalhuis kwam. “Zijn broer woont in Denemarken en hij wilde graag leren hoe hij kon appen met zijn broer.” Zomaar een voorbeeld van een praktisch probleem waar iemand tegenaan kan lopen. En wat ook opgelost kan worden. Want deze meneer appt inmiddels met zijn broer.
Iedereen doet mee
Wethouder Adger van Helden: “Meedoen is een belangrijk doel van de gemeente. Kunnen lezen, rekenen en schrijven is belangrijk om mee te kunnen doen. Want als je niet of minder goed kunt lezen en schrijven, loop je tegen beperkingen aan in je dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om hier aandacht aan besteden. Dat doen we het hele jaar door maar het is fijn dat er een week in het jaar extra aandacht wordt besteed.” Iedereen wil ertoe doen, zinvol bezig zijn, anderen ontmoeten en erbij horen. Hiervoor worden de komende weken heel veel activiteiten georganiseerd. Tijdens de ‘Doe Mee weken’ staan deze activiteiten centraal.
Laaggeletterdheid
In Katwijk is ongeveer 13% van de inwoners laaggeletterd. Dat komt neer op zo’n 8.500 mensen! Deze mensen hebben grote moeite met lezen, rekenen en schrijven en ze hebben vaak onvoldoende digitale vaardigheden. Het digiTaalhuis biedt diverse spreekuren en taalactiviteiten waar je aan taal kunt werken of een computercursus kunt volgen. Wil je meer informatie over het digiTaalhuis of heb je vragen? Monique Kromhout is te bereiken via telefoonnummer (071) 207 41 71 of (06) 53 58 87 20 of via e-mailadres mkromhout@bibliotheekkatwijk.nl.